Hoogtepunten

Vanaf de oprichting in 2006 heeft Cantabile Plus al heel wat speciale concerten verzorgd, alle zorgvuldig samengesteld door onze dirigent Maria Kuijpers-van Leeuwen.

  

CONCERT AIR

Op zondag 6 november 2022 vond ons concert Air plaats in de St. Willibrorduskerk in Teteringen. Het was ons tweede concert in dat jaar. Dit keer samen met het dwarsfluit ensemble Beaufort onder leiding van Marjet Krekels. Onze dirigente, Maria Kuijpers-van Leeuwen, had weer een prachtig programma samengesteld met liederen over liefde, vogels en wind.

We begonnen met het mooie “Adiemus” van Karl Jenkins, samen met het dwarsfluitensemble. Daarna een liefdeslied van Shakespeare “It was a lover and his lasse” . Gevolgd door 4 liederen over het vogelrijk, de uil, de nachtegaal, de leeuwerik en het musje. Veel lof kregen we voor het “Echolied” van Orlando di Lasso, waarbij het fluitensemble onze echo was.

Het ensemble Beaufort speelde als eerste een compositie van Bach “Air”, daarna “Blackbird”, een van de mooiste liedjes van de Beatles, plus een “Flute Cantate”

Daarna kwam Cantabile Plus met drie songs over de wind. Het aanwezige publiek, zoals wij later hoorden, was zeer onder de indruk van “Blow blow thou Winterwind” van John Rutter De inzet van de prachtige windgeluiden en gelijkende bosgeluiden, daarna de langzaam aanzwellende zang gevolgd door de regendruppels klinkende pianogeluiden van onze vaste pianist, Jan Damen.

Het concert werd afgesloten door Cantabile Plus tezamen met dwarsfluitensemble Beaufort, met het lied “Come away, fellow sailers” van Henri Purcell. “Kom mannen, je moet het anker lichten, vergeet jullie “liefjes”, ze zien jullie nooit meer terug”. Daarna was er nog een gezellige nazit in café de Dorpsherberg op het plein.

 

 VIVA LA MUSICA

 Na twee corona-jaren van stilte mochten we dan eindelijk weer samen zingen.

Het concert, onder de bezielende leiding van onze dirigent Maria  Kuijpers-van Leeuwen, genaamd Viva la Musica ,  in samenwerking met het muziekensemble Famuze, vond plaats op zaterdag 27 november 2021 in de Sacramentskerk te Breda.  Onze vast pianist , Jan Damen,  begeleidde ons  weer op de piano.

 Na het welkomstwoord  van onze voorzitter , Elly Rozinga, waarbij zij vertelde dat ons koor 15 jaar bestaat,  gingen wij van start met Sing Gently, gevolgd door het mooie Adiemus. Daarna volgde het prachtige Japanse lied Aka Tonbo, gevolgd door het lied Johnny comes  marching home again, een lied uit de Amerikaanse burgeroorlog dat als thema heeft het verlangen naar de terugkeer van vrienden en familie die in de oorlog vochten.

Hierna speelde Famuze een prachtige samengestelde variatie van verschillende muzikale genres.

We zongen liederen van over de hele wereld. Van Amerika naar Zuid-Afrika, Japan en Engeland, Spanje en Duitsland.

Als muzikaal slot zongen we Yes We Can en Maria’s inspirerende energie  hielp ons de juiste kant op.  Allen, ook het publiek vonden het een geslaagd concert. We zullen ons deze uitvoering, na zo’n lange afwezigheid , altijd blijven herinneren.  “Singing all together” is  “singing just for joy”.

 

SAMENWERKINGSPROJECT #GERANIUMS – CANTABILE PLUS

In november 2019 hebben 34 leden van Cantabile Plus in wisselende bezetting deelgenomen aan een toneeluitvoering door bejaarde amateurs onder de bezielende leiding van mevrouw Letizia Rompelberg, theatermaker van de Theatergroep “Hertog Zout”.

Het ruim een uur durende toneelstuk ging over bewoners van een verzorgingstehuis en was onder meer bedoeld voor M.B.O.-ers in opleiding. Onder Leiding van de heer Jorind Josemans, die ook het muziekstuk had geschreven, zorgden de deelnemers van Cantabile Plus voor de muzikale begeleiding.

 

BEVRIJDINGSCONCERT in de MARTINUSKERK

Tevens zong Cantabile Plus op 29 oktober 2019 tijdens het Bevrijdingsconcert in de St. Martinuskerk van Princenhage. Daarnaast werden ook door Het Princenhaags Mannenkoor en Harmonie Cecilia concerten gegeven. Het hele concert duurde van 20.30 tot 22.00 uur.

 

KOORDAG + CONCERT AARDENBURG 22 juni 2019.

Dit jaar werd Cantabile Plus uitgenodigd door een oud lid, de heer Kees Neefs, om in het mooie stadje Aardenburg een concert te komen geven.  Het is voor het eerst in het 13jarig bestaan  dat Cantabile Plus een concert buiten Breda gaf.

‘s Morgens om 10.00 uur vertrok er een bus vanaf het Mgr. Nolensplein in Breda richting Weststraat Aardenburg.

Aardenburg beleeft om de twee jaar een Kunstenfestival wat zeven weken duurt.  Wij waren de prelude op dit festival.

“s middags om 16.00 uur was het Concert in de Heilige Maria Hemelvaart Kerk in Aardenburg. Het concert had de naam: Zomer in Zeeland. Onze dirigente,  Maria Kuijpers- van Leeuwen had hiervoor een mooi afwisselend repertoire aan liederen op dit thema uitgezocht.

Gezongen werden o.a. liederen van Copland, Whitacre, Gerswhin, Holst.

Zoals gewoonlijk werd het koor begeleid op de piano door Jan Damen.

Als gasten waren ditmaal twee zeer getalenteerde jonge pianisten uit Zeeuws-Vlaanderen uitgenodigd dit concert samen met ons te geven.

Na afloop hiervan  was er een gezellige borrel en een prima Indisch buffet. Mede door het buitengewoon fantastische weer en de gastvrijheid van de familie Neefs werd het voor iedereen een onvergetelijke dag.

 

CON AMORE op zondag 7 oktober 2018 in de Sacramentskerk

Een nieuw hoogtepunt in het bestaan van Cantabile Plus was het concert “Con Amore”op zondag 7 oktober 2018 wederom in de prachtige Sacramentskerk te Breda.

Wij waren zeer verheugd dat het beroemde mandolineorkest Estrellita onder leiding van Benny Ludemann dit samen met ons wilde uitvoeren.

Onze dirigente Maria Kuijpers-van Leeuwen had prachtige liederen, die de liefde in alle toonaarden bezingen, hiervoor uitgekozen. Gezongen werd o.a. - God so loved the world - van John Steiner. Ook het grappige lied - The Mermaid - van John Whitworth over de Britse matroos die in het water valt en verleid wordt door een zeemeermin en het vrolijke - In these delightful pleasant groves - van Henry Purcell werden met veel enthousiasme uitgevoerd.

Dit mooie concert werd afgesloten met het Viljalied van Frans Lehar. Cantabile Plus zong dit met begeleiding van het voltallige mandolineorkest onder leiding van Benny Ludemann. Door zijn enthousiasme wist hij ons tot grote hoogte te stuwen.

 

KERSTCONCERT woensdag 20 december 2017 bij Welkomsttaal in de bibliotheek van Breda.

Een van de doelstellingen van Welkomsttaal is elke anderstalige zo snel mogelijk kwalitatief goed onderwijs te bieden. Deze Nederlandse taalles wordt gegeven door een zeventigtal vrijwilligers, midden tussen de boeken.

Het repertoire van Cantabile Plus bestond uit kerstliederen in verschillende talen o.a. Oekraïens, Pools, Italiaans. Deze liederen werden afgewisseld met mooie gedichten, voorgedragen door de niet-nederlandse medemensen.

Het koor stond weer onder leiding van de dirigente Maria Kuijpers-van Leeuwen en het werd op de piano begeleid door de heer Joep Moonen.

Het concert werd afgesloten met een sfeervolle samenzang van alle aanwezigen. 

Na afloop was er een gezellige nazit met koffie/thee en heerlijke taarten en andere lekkere hartige en zoete hapjes.

 

Terugblik Herfstconcert Cantabile Plus 24 september 2017

"VAN WIEGENLIED TOT REQUIEM"

In de prachtige Willibrorduskerk in Teteringen heeft Cantabile Plus, met veel enthousiasme en plezier, haar jaarlijkse najaarsconcert gegeven. Ondanks het zonnige weer was het erg fijn te zien dat er zoveel publiek aanwezig was om naar de mooie liederen te komen luisteren. Onze dirigente, Maria Kuijpers-van Leeuwen, had een prachtig afwisselend repertoire samengesteld. Onze vaste begeleider was zoals vanouds, de heer Jan Damen.

Begonnen werd met een enthousiast Viva la Musica van Ivan Eröd. Dit lied wordt vaak gezongen op bevrijdingsfeesten. Daarna volgden lieflijke slaap- en wiegeliederen, zoals Italiaanse en traditioneel Zuid-Afrikaanse wiegeliedjes en het Wiegenlied van Johannes Brahms. Daarnaast trad het harpensemble onder leiding van Annelies Houtman-Knaven op met  o.a. het beroemdste stuk van Johan Pachelbel, Canon in D en herkenningsmelodieën van beroemde films met een dramatisch einde zoals Titanic. Muisstil was het in de kerk toen het koor het aangrijpende Requiem zong, het lied geschreven door Eliza Gilkyson in 2004 naar aanleiding van de tsunami in Zuidoost Azië, één van de grootste natuurrampen van de 21ste eeuw. Ook konden de toehoorders genieten van Pie Jesu en Paradisum  van de componist  Karl Jenkins gezongen door het koor.

Na het concert was er nog een gezellige nazit. Al met al kunnen we terugkijken op een geslaagd najaarsconcert.

 

Jubileumconcert 30 oktober 2016 Sacramentskerk

 "CANTABILE PLUS ZINGT DE WERELD ROND "

In een bomvolle Sacramentskerk gaf het koor een prachtig concert met liederen van alle continenten. Het publiek werd verrast met vogelgeluiden, gevolgd door twee Australische liederen, waarbij Waltzing  Mathilda voor velen een herkenbaar begin was. Jan Damen, de vaste pianist van het koor, verzorgde met intiem pianospel de overgang naar Azië en het koor  zong twee traditionals uit Japan. De kerk was muisstil, zeker bij de Russische liederen waarmee de reis voortging door Europa. Noël Casteleyn, bariton, betoverde zowel de zaal als het koor met zijn solo’s, onder andere ook in het lied  ‘The  turtle dove’  van Vaughan Williams. Het Bredase muziek ensemble Sinfonietta, onder leiding van Tijmen Wehlburg, sloot Europa instrumentaal af met werken van  C. Saint-Saëns: drie stukken uit de suite opus 49 en de hoornromance.

Afrika werd verrassend hoorbaar, met een ‘ tropische regenbui’ en twee swingende liederen uit Zuid Afrika. Het concert kreeg een spetterend einde met vijf Old American Songs van Aaron Copland, gezongen door het koor en begeleid door Sinfonietta.

Maria Kuijpers- van Leeuwen, onze dirigent, mag trots zijn op deze bijzondere uitvoering, waarin zoveel creativiteit en het resultaat van vele maanden oefenen zichtbaar en hoorbaar was. Een nieuw hoogtepunt in het tienjarig bestaan van CantabilePlus.

In 2015 gaf Cantabile Plus haar jaarlijks concert getiteld  “ Alte Liebe Lieder “ in het Huis van den Heuvel.  Het koor zong een mooi romantisch repertoire. Bij dit concert trad ook het saxofoonkwartet Sonido Brillante op onder leiding van Bastiaan Kuijpers. Ook gaf Cantabile Plus twee Kerstconcerten. In de Martinuskerk te Princenhage en in de Waalse kerk in het kader – Kerst met Anton Pieck.

Cantabile Plus verzorgt minimaal 1 Kerstconcert per jaar in Breda en ook op de KAM (kulturele amateur manifestatie) in het Chassé-theater is het koor vaak present.

Zo heeft het koor altijd tijdens haar concerten samengewerkt met andere muziekensembles en koren: in 2010 "Flow my tears” samen met het senioren blokfluitensemble onder leiding van Jan Vos, in 2011 "Yes we can" met een strijkkwartet en slagwerk en in 2014 “Cent mille chansons" met een groep muzikale leerlingen van het Mencia de Mendoza Lyceum. Ook bij de medewerking van koren is er een mix van oud en jong op de podia: zo zongen in 2012 De Oosterhoutse Nachtegalen mee op het concert "Hollandse Meesters", was er in 2013 een optreden in Dongen met het Dongens Mannenkoor en zong het damesquintet Bocca Bella mee bij het concert in 2013 "De Klassiekers”.

Een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt was op 12 juli  2009 tijdens het 500 jarig bestaan van de toren van de Grote Kerk. Het koor zong beneden in de kerk en werd begeleid door Jaques  Maassen, de toenmalige stadsbeiaardier hoog boven in de toren.

 

 

 

 

 

 

Terug